Skip to content

Παθήσεις

Επιστημονική επισκόπηση απ’ τον οφθαλμίατρο Κάμπο Χρυσόστομο.

Διαθλαστικά σφάλματα

Στα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού ανήκουν η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία.

Παθήσεις αμφιβληστροειδή

O αμφιβληστροειδής είναι μια δομή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού εσωτερικά.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι εκφυλιστική νευροπάθεια που βλάπτει το οπτικό νεύρο, προκαλώντας τύφλωση και περιφερικές βλάβες.

Διαθλαστικά σφάλματα

Στα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού ανήκουν η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία.

Το χαρακτηριστικό των διαθλαστικών σφαλμάτων είναι ότι οι ακτίνες του φωτός δεν καταλήγουν όλες μαζί στο κέντρο της όρασης στο πίσω μέρος του οφθαλμού, όπως είναι το φυσιολογικό, λόγω κατασκευαστικών ανωμαλιών στα οπτικά μέσα. Ανάλογα το σφάλμα, οι ακτίνες μπορεί να καταλήγουν μπροστά από το εστιακό σημείο που θα έπρεπε (μυωπία), πίσω από το εστιακό σημείο που θα έπρεπε (υπερμετρωπία) ή σε 2 γραμμές κάθετες μεταξύ τους μπροστά ή πίσω από το εστιακό σημείο που θα έπρεπε (αστιγματισμός). 

Vision Defects

Στην πρεσβυωπία, ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού δυσκολεύεται να ζουμάρει όταν το άτομο κοιτάει κοντά, δηλαδή να κυρτώσει, λόγω σκλήρυνσης του υλικού του μετά τα 40 έτη, και έτσι το άτομο δεν μπορεί να εστιάσει ευκρινώς σε κοντινά αντικείμενα.

Παθήσεις αμφιβληστροειδή

O αμφιβληστροειδής είναι μια δομή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού εσωτερικά.

Οι κυριότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον αμφιβληστροειδή είναι:

  • H ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που διακρίνεται σε ξηρή και υγρή μορφή. Εμφανίζεται κυρίως μετά τα 65 έτη και απειλεί την κεντρική όραση. Παρακολουθείται με βυθοσκόπηση και με τη διενέργεια OCT τομογραφιών και αγγειογραφιών. Για την υγρή μορφή εφαρμόζονται ειδικές ενέσεις στον οφθαλμό, ενώ για την ξηρή χρησιμοποιούνται κάποια συμπληρώματα διατροφής για να καθυστερήσουν την εξέλιξή της.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οπότε συστήνεται βυθοσκόπηση κάθε χρόνο σε διαβητικούς ασθενείς. Παρακολουθείται με βυθοσκόπηση και OCT τομογραφίες και αγγειογραφίες, και ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να εφαρμοστεί ειδικό Laser στον αμφιβληστροειδή ή/και ειδικές ενέσεις.
  • Η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, που εμφανίζεται σε ασθενείς με αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
  • Η απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας του αμφιβληστροειδή, που εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με αγγειακές παθήσεις.
  • Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, που εμφανίζεται συνήθως σε νέους ενήλικες.
  • Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής διαχωρίζεται από τη βάση του και χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.
  • Η υποψία για κάποια πάθηση του αμφιβληστροειδή τίθεται κατά τη λήψη ιστορικού και συνήθως πέρα από τη βυθοσκόπηση που βλέπεις μια εικόνα του αμφιβληστροειδή χρειάζεται και λήψη τομογραφίας με το OCT ή και αγγειογραφίας.

Το ιατρείο του οφθαλμιάτρου, στην Κομοτηνή, διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας σύγχρονο μηχάνημα OCT και ψηφιακή αγγειογραφία, όπου δεν απαιτείται έγχυση σκιαστικού από τη φλέβα όπως γινόταν με την παλιά συμβατική φλουοροαγγειογραφία.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική νευροπάθεια που καταστρέφει τις νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα βλάβες στην περιφερική όραση στα αρχικά στάδια, και σε επόμενα, πιο προχωρημένα στάδια, προσβολή της κεντρικής όρασης ως και τύφλωση.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου του γλαυκώματος και ο μόνος που υπόκειται σε ρύθμιση με αγωγή είναι η ενδοφθάλμια πίεση.

glaukoma

Στη βυθοσκόπηση βλέπουμε την κεφαλή του οπτικού νεύρου, και είναι εμφανείς οι μεγάλες βλάβες σε αυτό, αν υπάρχουν, αλλά οι αρχικές βλάβες δεν είναι εμφανείς.

Για να ελεγχθεί πιο αναλυτικά αν υπάρχει απώλεια νευρικών ινών και βλάβη της περιφερικής όρασης χρησιμοποιείται το μηχάνημα των οπτικών πεδίων (ανίχνευση λειτουργικής απώλειας όρασης) και η τομογραφία του οπτικού νεύρου (OCT νεύρου) για την ανίχνευση την ανατομικής απώλειας των νευρικών ινών.