Skip to content

Υπηρεσίες

Εξατομικευμένη αντιμετώπιση & θεραπεία των νόσων του ματιού.

Υπηρεσίες Οφθαλμιατρείου

  • Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος ενηλίκων και παίδων
  • (μέτρηση οπτικής οξύτητας, μετρήσεις διαθλαστικού σφάλματος, εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, τονομέτρηση, βυθοσκόπηση, εκτίμηση χρωματικής αντίληψης, εξέταση στραβισμού).
  • Επέμβαση καταρράκτη.
  • Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού.
  • Παθήσεις αμφιβληστροειδή, OCT, angio-OCT.
  • Έλεγχος γλαυκώματος – Οπτικά πεδία.
  • Θεραπείες βλεφάρων και μικροεπεμβάσεις βλεφάρων.
  • Επέμβαση πτερυγίων.
  • Συνταγογράφηση γυαλιών μέσω ΕΟΠΥΥ.
  • Οφθαλμολογικός έλεγχος για δίπλωμα οδήγησης.
  • Επείγοντα περιστατικά.
  • Σύμβαση με το στρατό και ιδιωτικές ασφάλειες.
  • Μέτρηση οπτικής οξύτητας.
  • Μετρήσεις διαθλαστικού σφάλματος
  • (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας).
  • Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία προσθίων και οπισθίων μορίων οφθαλμού.
  • Τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).
  • Βυθοσκόπηση για την εκτίμηση του αμφιβληστροειδή και με φορητό έμμεσο οφθαλμοσκόπιο.
  • Εκτίμηση χρωματικής αντίληψης.
  • Εξέταση στραβισμού.
  • Σκιασκοπία.

Κατά την επέμβαση καταρράκτη, αντικαθίσταται ο θολός κρυσταλλοειδής φακός του ματιού (καταρράκτης) με έναν τεχνητό διαυγή φακό. Η επέμβαση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας.

Δημιουργούνται μικροσκοπικές οπές στον οφθαλμό, θρυμματίζεται με υπερήχους ο θολός φακός και αναρροφάται, και στη συνέχεια τοποθετείται ένας τεχνητός διαυγής ενδοφακός, ο οποίος παραμένει στον οφθαλμό εφόρου ζωής και δε χρειάζεται να αντικατασταθεί.

Προεγχειρητικά γίνονται αρκετές μετρήσεις με σύγχρονα μηχανήματα για να υπολογιστεί ο βαθμός του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί στο μάτι του κάθε ασθενή, ώστε να διορθωθούν τυχόντα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία).

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενδοφακών που χρησιμοποιούνται τόσο ως προς την ποιότητα του υλικού, όσο και ως προς τα διαθλαστικά σφάλματα που διορθώνουν (π.χ. τορικοί ενδοφακοί, πολυεστιακοί ενδοφακοί).

Το laser στον κερατοειδή μπορεί να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό). Οι προϋποθέσεις για να κάνετε laser στα μάτια είναι:

  • Ηλικία άνω των 18 χρόνων.
  • Σταθεροί βαθμοί για ένα χρόνο.
  • Κατάλληλο πάχος του κερατοειδή, το οποίο μετράται στον προεγχειρητικό έλεγχο.
  • Απουσία άλλης σημαντικής πάθησης του οφθαλμού.
  • Να μην είστε έγκυος ή θηλάζουσα.

Πριν το laser προηγείται προεγχειρητικός έλεγχος, όπου μετρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του οφθαλμού και, με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο γιατρός σας θα σας προτείνει ποιο είδος τεχνικής laser είναι το κατάλληλο για εσάς.

Πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο δε φοράμε φακούς επαφής για τουλάχιστον 10 ημέρες (εάν είναι μαλακοί) και για 1 μήνα (εάν είναι σκληροί).

Οι βασικές τεχνικές του laser είναι δύο, η μέθοδος Lasik και η μέθοδος transPRK.

Στην τεχνική Lasik, ένα laser δημιουργεί ένα πολύ λεπτό πέταλο (κρημνός) στην επιφάνεια του κερατοειδή, το οποίο όμως παραμένει σε μια μεριά κολλημένο με τον υπόλοιπο κερατοειδή. Στη συνέχεια, δρα ένα δεύτερο laser (Excimer Laser AMARIS) και διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα.

Έπειτα, ο κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του. Σε αυτήν την τεχνική έχουμε άμεση αποκατάσταση της όρασης (περίπου την ίδια μέρα) και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.

Στην τεχνική transPRK το laser δρα απευθείας στον κερατοειδή χωρίς να σηκωθεί κρημνός. Αρχικά αποδομείται το επιθήλιο του κερατοειδή με laser, και στη συνέχεια το Excimer Laser AMARIS δρα πάνω στον κερατοειδή και διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα.

Η χρονική διάρκεια του laser είναι περίπου 10 λεπτά σε κάθε οφθαλμό και έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τεχνική (LASIK, transPRK).

Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία με σταγόνες, μπορεί ωστόσο να αισθανθεί μια πίεση στην τεχνική του LASIK.

Με την τεχνική transPRK, η όραση αποκαθίσταται μέσα σε 2 εβδομάδες και υπάρχει ήπια ενόχληση τις πρώτες μέρες.

Η τεχνική που θα εφαρμοστεί εκτιμάται κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του οφθαλμού, τους βαθμούς που θα αφαιρεθούν και τις ανάγκες του ασθενή.

O αμφιβληστροειδής είναι μια δομή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού εσωτερικά.

Κατά τη βυθοσκόπηση λαμβάνουμε μια μακροσκοπική εκτίμηση αυτής της δομής, ρίχνοντας φως με τη σχισμοειδή λυχνία ή το έμμεσο οφθαλμοσκόπιο και εστιάζοντας με ένα φακό στον αμφιβληστροειδή.

Εάν έχουμε παθολογικά ευρήματα ή υποψία παθολογίας από τη βυθοσκόπηση ή το ατομικό ιστορικό, απαιτείται η περαιτέρω εξέταση του αμφιβληστροειδή. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ένα μηχάνημα που λαμβάνει τομογραφίες από τον αμφιβληστροειδή, περίπου σαν τη μαγνητική τομογραφία, καθώς και με τη χρήση του ειδικού λογισμικού του angio-OCT για τη λήψη ψηφιακής αγγειογραφίας.

Η angio-OCT, δηλαδή η ψηφιακή αγγειογραφία του αμφιβληστροειδή, αντικαθιστά τη συμβατική φλουοροαγγειογραφία που απαιτούσε έγχυση σκιαστικού από τη φλέβα του χεριού για να πάρουμε εικόνες των αγγείων του αμφιβληστροειδή και είναι ακίνδυνη, σύντομη και ανώδυνη.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδή είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, η απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας του αμφιβληστροειδή, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια κ.λπ.

Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική νευροπάθεια που καταστρέφει τις νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα βλάβες στην περιφερική όραση στα αρχικά στάδια, και σε επόμενα πιο προχωρημένα στάδια προσβολή της κεντρικής όρασης ως και τύφλωση. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου του γλαυκώματος, και ο μόνος που υπόκειται σε ρύθμιση με αγωγή, είναι η ενδοφθάλμια πίεση.

Στη βυθοσκόπηση βλέπουμε την κεφαλή του οπτικού νεύρου, και είναι εμφανείς οι μεγάλες βλάβες σε αυτό, αν υπάρχουν, αλλά οι αρχικές βλάβες δεν είναι εμφανείς. Για να ελεγχθεί πιο αναλυτικά αν υπάρχει απώλεια νευρικών ινών και βλάβη της περιφερικής όρασης χρησιμοποιείται το μηχάνημα των οπτικών πεδίων (ανίχνευση λειτουργικής απώλειας όρασης) και η τομογραφία του οπτικού νεύρου (OCT νεύρου) για την ανίχνευση την ανατομικής απώλειας των νευρικών ινών.

Τα βλέφαρα είναι μια οφθαλμική περιοχή που έχει το λεπτότερο δέρμα στο σώμα.

Υπάρχουν εμμένουσες χρόνιες παθήσεις των βλεφάρων π.χ. χρόνιες βλεφαρίτιδες που αντιμετωπίζονται με θεραπείες που εφαρμόζει ο ιατρός στον ασθενή στο ιατρείο.

Παθήσεις των βλεφάρων όπως κριθαράκια, χαλάζια, μικροκύστες, λιπώματα που δεν υποχωρούν με συντηρητική αγωγή, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Το πτερύγιο είναι ένας ινοαγγειακός ιστός του επιπεφυκότα που εκτείνεται συνήθως από τον έσω κανθό προς τον κερατοειδή.

Αν δημιουργεί ενόχληση, φλεγμονές, απειλεί την όραση ή αμιγώς για αισθητικούς λόγους, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά και να τοποθετηθεί μόσχευμα αμνιακής μεμβράνης ώστε να μην ξανασχηματιστεί.

✓ Αυτόματο ψηφιακό διαθλασίμετρο για τη μέτρηση μυωπίας – υπερμετρωπίας – αστιγματισμού.

✓ Αυτόματο ψηφιακό φορόπτερο για τη μέτρηση της διάθλασης με ακρίβεια και ταχύτητα.

✓ Αυτόματο ψηφιακό φακόμετρο για τη μέτρηση των γυαλιών και για τον υπολογισμό της απορρόφησης της UV ακτινοβολίας από τα γυαλιά.

✓ Σχισμοειδής λυχνία για την εξέταση των προσθίων (κερατοειδής, πρόσθιος θάλαμος, φακός, ίριδα, γωνία) και των οπισθίων μορίων του οφθαλμού (υαλοειδές, ωχρά κηλίδα, οπτικό νεύρο, περιφέρεια αμφιβληστροειδή).

✓ Απεικονιστικό σύστημα συνδεδεμένο με τη σχισμοειδή λυχνία για τη λήψη φωτογραφιών των δομών του οφθαλμού.

✓ Tονόμετρο για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

✓ Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) για τη λήψη τομογραφιών του αμφιβληστροειδή και του οπτικού νεύρου.

✓ Ψηφιακή αγγειογραφία του αμφιβληστροειδή (angio-OCT).

✓ Μέτρηση του πάχους του κερατοειδή (παχυμετρία) με το ειδικό λογισμικό του OCT.

✓ Φωτογράφηση του βυθού με fundus camera.

✓ Οπτικά πεδία για τη διερεύνηση-παρακολούθηση του γλαυκώματος, νευρολογικών παθήσεων, ασθενών που λαμβάνουν ειδικές φαρμακευτικές αγωγές π.χ. plaquenil κ.λπ.

✓ Σκιασκόπιο για τη μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος στα παιδιά.

✓ Έμμεσο οφθαλμοσκόπιο για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή σε βρέφη, τον έλεγχο της άκρας περιφέρειας του αμφιβληστροειδή και τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή σε ασθενείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα ή να προσέλθουν στο ιατρείο.

✓ Φακοί για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή κατά τη βυθοσκόπηση και τον έλεγχο της γωνίας του οφθαλμού (Volk 90d, Volk Digital Widefield, Volk Super Pupil Xl, Volk 3 Mirror, Ocular Sussman 4 Mirror Diagnostic Gonioscope, Opticlear 3 Mirror, Volk 20d, Volk 28d).